Як стати ефективнішим?

Як стати ефективнішим?

Всі ми хочемо мільйон доларів та особистий літак, щоб витрачати гроші де завгодно та коли завгодно. Але мало хто знає, як цього досягти. Та, що ж робити, щоб це було реально. Давайте сьогодні підсвітимо нашим “фонариком” цю тему.

Що ви робите протягом дня?

Як часто ви задавались питанням “а що я сьогодні взагалі робив?”. І дивуєтесь, наче нічого такого не зробив, а день змарнований. Наче і був на роботі, і наче були колли, міти, збори та моя робота не робиться. 

Або, якщо ви фрілансер, то зробили декілька завдань, поскролили  інстаграм та тік-ток, залипли на ютубі, пограли в гру та… день завершився. А скільки можна було б зробити? 

І це проблема не тільки ваша, а багатьох людей, які хочуть стати продуктивнішими та досягати поставлених цілей системно. До речі, про системність ми говорили ось тут.

Найперше, що ви можете зробити, це завести собі табличку з типами такими типами дій:

  1. дії, що приносять гроші прямо зараз
  2. дії, що теоретично можуть принести мені гроші в майбутньому
  3. дії, що роблять мене кращим (заняття спортом, розвиток, навчання)
  4. відпочинок/розваги/прострація

Після того, як ви її складете, заповнюйте її кожен день протягом тижня. Ви зможете побачити, чому у вас не вистачає грошей. 

80% людей роблять тільки 20% дій, які будуть прописані в перших трьох пунктах, інші 80% дій це останній пункт. Але це можна змінити.

З чого почати ріст продуктивності?

Складіть план. Очевидно? Так. Просто? Ні.

Знаєте чому? Бо багато людей кидається робити план і ставити в нього максимум задач на день, щоб стати продуктивнішим вже зараз. Ага. Неперевершений план. Надійний, бл..ь, як швейцарський годинник. 

При такому темпі ви згорите десь за дні 3-5. Ви нічого не будете встигати. Вас внутрішній садист з’їсть вас з потрохами фразами “ти ні на що не здатен! Ти нічого не встигаєш! Дивись, як мало ти зробив!”

Ну і вам буде просто капут. Думки формату “це все дурня, щось не те мені порадили”.

Ну так от, як же зробити правильно? Робити план спочатку маленьким. І збільшувати кількість задач поступово. Але поставити собі за жорстке правило - допоки всі задачі в плані не будуть виконані, не йдете ні відпочивати ні спати. 

На самому початку це буде зробити важкувато, повірте мені, я це проходив.

Чому так легко грати в комп'ютерні ігри?

Якби вас сказали, що для завершення цієї гри вам потрібно пройти 8 000 місій та квестів. Ви б почали грати в неї з ентузіазмом? Тож що робить гра. Ділить весь процесс на розділи, а розділи на маленькі задачки та квести. Пройти за день 5 завдань легко. 

До того ж ви отримуєте дофамін за досягнення цілей (пройшли 1 місію/завдання - ви молодець, ваш мозок вас хвалить) та ще й заробили за це винагороду (іще одне джерело дофаміну). 

І ви щасливі. І ви хочете ще. Бо ви до того ж бачите фінальну ціль. Хоч то гарний фінал, новий одяг/нова машина (ну ігри ж різні бувають). Так чому б вам не перенести цей шлях в своє реальне життя?

Зробіть спочатку собі кінцеву ціль. Розбийте її на маленькі підпункти. Ці підпункти роздробіть на маленькі задачі та додайте ці задачі собі у план. І не в один тиждень, звісно. Хоча б на початку.

І от ви вже йдете крок за кроком. Та не забувайте за маленькі винагороди для себе. Так як на початку привити звичку буває складнувато, додайте собі мотивації маленькими винагородами. Зробили задачу - відпочили 10 хв в тік-тоці/пограли в гру/полежали в гарчій ванні. Просто знайдіть те, що вам подобається. 

Для когось може це ігри або ж смачна їжа. І не забудьте порадувати себе коли всі задачі на день будуть завершені. Це також обов’язково.

Таким чином, ви привчите ваш мозок до максимальної концентрації та виконанні завдань. 

Що ж робити далі? 

Ну от ви вже молодець, стабільно виконуєте свої поставлені задачі по роботі. А щодо кола друзів? Сім’ї? Вашого особистого глобального відпочинку? Так, це також потрібно планувати та додавати в план.

Зробіть собі своєрідне колесо спочатку на 3 пункти. Робота - Хобі - Сім’я. І розподіляйте задачі серед них. Все виходить добре. Збільшіть коло. Робота - Хобі - Сім’я - Розвиток - Свій бізнес.

Вже складніше, правда? Коли пройшли і цей рівень, додайте ще пункти. І пам’ятайте, це своєрідне “колесо” буде крутитись тільки тоді, коли всі його частини заповненні і перебувають в гармонії. 

Знайдіть ментора

Кожному потрібна людина, в якої можна запитати пораду або попросити показати правильний шлях. З такою людиною ви швидко досягнете поставлених цілей та виростите у професійному та особистому планах. 

Ментор прискорює ваш ріст у всіх ваших сферах життя. Не соромтесь знайти собі ментора. Це важливо для вашого зростання, як психологічного так і в плані бізнесу.